CONSTRUEIX EL TEU THEREMIN

theremin

«El theremin sona com un violoncel perdut enmig d’una densa boira, que plora perquè no sap com tornar a casaHarold C. Schonberg
CONSTRUEIX EL TEU THEREMIN
TALLER PRÀCTIC DE CONSTRUCCIÓ D’INSTRUMENTS ELECTRÒNICS
15/07 – Obert a tothom, no cal experiència prèvia
Construeix i emporta’t a casa el teu propi Theremin
Construeix el teu propi Theremin, l’instrument que es toca sense ser tocat. Aprèn tots els passos a seguir, de forma pràctica, per a la construcció d’un Theremin en format compacte i portàtil (de la mida d’una cinta de cassette). Potser no faràs sonar una fuga de Bach, però podràs aconseguir increïbles efectes sonors de ciència-ficció amb una marcada sonoritat antiga.
El Theremin
El Theremin, inventat el 1920 pel físic rus Léon Theremin (Лев Сергеевич Термен), va ser un dels primers instruments electrònics de la història i el més antic que ha perdurat fins avui. Se’l coneix com a “l’instrument que es toca sense ser tocat” perquè no hi ha contacte físic entre l’intèrpret i l’instrument. Amb el moviment de les mans al voltant de les antenes, que reaccionen a la capacitància del cos humà, s’obtenen variacions de to o volum. El seu so, que pot recordar el d’un violí o un violoncel electrònic, és molt present en els films de terror i de ciència-ficció dels anys 50 i 60. Clara Rockmore i Lydia Kavina són algunes de les thereministes de renom que han explorat i adaptat aquest instrument al repertori clàssic.

Clara Rockmore, la cèlebre intèrpret al theremin

Professores
Lina Bautista: Va estudiar composició musical, creació sonora i tecnologies contemporànies a Bogotà i Barcelona, Creació d’Instruments Musicals Interactius a la Universitat Pompeu Fabra i Art Sonor. Actualment és mestra a la Universitat de Barcelona i SAE Institute i és regidora tècnica a l’Estruch. És membre de Sons de Barcelona, de l’Orquestra del Caos i del col·lectiu Familiar DIY, al costat de Patricia Usero i Manu Retamero.
Patricia Usero: també coneguda com a Puntalaberinto, és una artista audiovisual autodidacta. Ha treballat il·lustrant llibres educatius infantils, en l’organització i producció de festivals, col·laboraen la realització de curtmetratges i impartit tallers plàstics i de fabricació de dispositius elctrònics. Des de 2007 el seu treball comença a girar al voltant del so i s’introdueix en el món de l’electrònica per dissenyar i construir els seus propis instruments.
Dissabte 15 de juliol, de 10-14h i 16-20h
Seu de GTS (C/ Igualada, 10, 08012, Gràcia-Barcelona)
TARIFA D’INSCRIPCIÓ: 55 € *
*Places limitades a 10 persones
*El material subministrat està inclòs en el preu
Léon Theremin

Léon Theremin (Lev Sergeyevich Termen) amb el seu instrument als anys 20.

+ info: produccio@gracia-territori.cominfo@gracia-territori.com

tel: 93 250 35 47

%d bloggers like this: